X

Alexandru Mironescu – un savant isihast


Anul 2017 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

În luna martie 2017, Consiliul Locat Tecuci l-a declarat Cetățean de Onoare post-mortem pe Alexandru Mironescu. Născut în anul 1903 la Tecuci, primul dintre cei patru fii ai colonelului Victor Mironescu și ai Elenei Mironescu, a fost un om de știință, eseist, filosof, profesor universitar, colecționar de artă român din perioada interbelică, fost deținut politic sub regimul comunist din România.

 

Cunoscut ca membru al grupului misionar, isihast și de rezistența anti-comunistă” Rugul Aprins” din care au făcut parte Sandu Tudor, George Văsii, pr. Sofian Boghiu, pr. Adrian Făgețeanu, pr. Arsenie Papacioc, Paul Constantinescu, și alții.

 

În anul 1958 este arestat, la 14 iulie 1958, împreună cu fiul său, cu Sandu Tudor (devenit între timp ieroschimonahul Daniil de la Rarău) și cu alți membri ai „Rugului Aprins”, sub acuzația de activitate subversivă, este condamnat la 20 de ani de închisoare, din care va face peste 5 ani, fiind eliberat în noiembrie 1963, cu sănătatea zdruncinată de chinuri și umilințe.

 

Vineri, 21 aprilie 2017, la ora 17:00 va avea loc la Protoieria Tecuci, conferința Alexandru Mironescu – un savant isihast, realizată de Muzeul de Istorie” Teodor Cincu” în colaborare cu Primăria Municipiului Tecuci și Protoieria Tecuci.

 

Invitați speciali vor fi: Prof. Univ. Dr. George ENACHE, Universitatea Dunărea de Jos –Galați și Prof. Univ. Dr. Marius VASILEANU, Universitatea București.

 

ADMIN:
Leave a Comment